A   menu lijst kerst  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Muziek: 
de keuzes van Erna (5)

naar onder
Alles afspelen
Playlist downloaden

2 januari Het nieuwe jaar (2016) begon met een aangename verrassing. Ko en ik ontvluchten meestal het vuurwerkgeweld en gaan met de jaarwisseling ergens bridgen. Dit keer waren we in Noord Holland en op de terugweg brachten we een bezoek aan Ko's neef Dirk en zijn vrouw Adinda, met de mooie naam!
Ze hadden het druk gehad, want met kerst veel muzikaal gedoe, hij met orkest en orgel; zij met haar koor, dat de kerstdienst ging verzorgen. Wat had ze het koor laten zingen? Ik benieuwd natuurlijk. Missa brevis HT van Jacob de Haan. Zo, is me dat even mooi! Ik heb het Credo eruit gelaten, het is tamelijk lang, maar je kunt het zo vinden op YT.  
Veel in de auto gezeten de afgelopen dagen en dan staat meestal de concertzender aan. Plots een mooi stukje muziek, cello en piano, altijd aantrekkelijk en ook nog van een Nederlandse componiste: Henriëtte Bosmans. Het heet Nuit Calme. HT 't Lijkt ook nog eens verdacht veel op een wiegenliedje.

Ik vraag me af of de kleurenfoto ook van haar is. Ze is in 1952 overleden. Maakte men toen al kleurenfoto's? Mooie foto van een bejaarde, intelligente dame.

We luisterden ook een paar keer naar 'Nootschieten', waarbij ene Hans van den Boom ongeveer 1 seconde een muzikaal fragment laat horen. Dagelijks kunnen 10 mensen via de telefoon laten weten 1) wie ze denken dat de componist ervan is en 2) hoe het stuk heet. De meeste bellers proberen maar wat. De te winnen Cd-bon krijgt er na elke dag zonder succes een tientje bij.
Ik had geen idee, uiteraard, maar wist wel bij een paar suggesties, dat het dát zeker NIET was; iemand noemde b.v. de Glagolitische mis van Janacek. 
Iemand anders suggereerde van Janacek 'Otche Nas' HT. Daar ben ik thuis naar gaan luisteren. Het kwam me bekend voor: een Onze Vader. Dat was het fragment trouwens ook niet en ik zal ook nooit weten wat het dan wél was, want ik ben meestal andere dingen aan het doen als het tijd is voor Nootschieten. De naam Janacek heeft hier, net als bij Dvorak, niet de correcte spelling (omgekeerde dakjes op c of s, dat gaat niet lukken) en Otche nas wordt w.s. helemáál anders geschreven in Cyrillisch schrift, maar ongeveer zo. Het blijft ook altijd hannesen met Tsjaikowski en anderen, toch? Dit Onze Vader vind ik zelf erg mooi, maar een beetje lang en als je het helemaal wilt horen kun je goed terecht op YT. 
Ook van ene Kedrov heb ik nog een Onze Vader achter de hand. Eerst nog eens luisteren. Er stond bij aangetekend, dat het eindigt met de laagst denkbare noot bij de bassen; ik heb het gehoord, maar het was eigenlijk geen noot meer. Wordt vervolgd dan maar ...

4 januari Terwijl ik een trui in elkaar aan het flansen was luisterde ik vandaag naar een CD van allerlei Vierne e.d., waarvan ik niet wist, dat ik hem had. Ik vond er niks aan, al stond er NB een mis van Widor op. Zulke mooie orgelmuziek en dan een nietszeggende mis, vreemd. 
Er stonden ook een paar tantum ergo's op of zou het tanta ergi zijn? Ook die konden me niet een-twee-drie bekoren, maar ik kreeg ineens de herinnering aan een beeldschoon Tantum Ergo HT binnen.  Van Fauré en het wordt gezongen door het koor uit Cambridge, met John Rutter. 
6 februari Lang weggeweest en nu weer aan de muziek. Deze week hoorde ik via de radio ene Pieter van Loenen het eerste deel van de 4e vioolsonate van Bach spelen. Wonderschoon. Deze Pieter deed mee aan een concours en daarvan vind je nu nog niks van op YouTube. Siciliano heet het deel en het wordt hier gespeeld door Alfred Dubois. Niet zo mooi als Pieter het deed, maar wat een superieure trillers! HT Het klinkt bekend hè? Erbarme dich ...
22 februari Het is van dat vervelende weer, regen/wind, net goed voor het doen van een stomme legpuzzel. IK zit met Gilbert Bécaud in mijn hoofd, met 'Alors raconte'. Kijken of ik 'm kan vinden HT Leuk liedje, een verlegen jongen heeft voor het eerst een afspraakje gehad en zijn vrienden willen alles weten. Jaren 50, hè ...
25 februari Gisterenavond laat naar biathlon zitten kijken. Dat is leuker om te zien dan 10 km schaatsen en ik vind het enorm knap dat mensen na 7 1/2 km langlaufen hun handen nog zó stil kunnen houden dat ze raak kunnen schieten. Het was een gemengde estafette, 2 mannen en 2 vrouwen in elke ploeg. De Russen wonnen (in Rusland, leuk voor ze) en bij de eerst aankomenden heette een van de heren iets als Otche Nas *) en dat viel me op: hij heet Onze vader, dacht ik. Ik had nog een Otche Nas liggen, van ene Kedrov. HT Mooi sonoor Russisch mannenkoor met een Onze Vader. 
*) Was Martin Ocenas uit Slowakije. Die ploeg won zilver.
Ik houd niet van things Russian, zonder enig aanwijsbare reden. Ik vind zelfs het schrift akelig om te zien. Ik ben al een keer of 3 aan 'Oorlog en Vrede' begonnen, kom niet verder dan de eerste hoofdstukken en erger me dood aan al die prinsen en zo. Of andere verhalen met vadertje Nicolaivitsch, grr. Ook de film hebben Ko en ik al meerdere keren en in verschillende uitvoeringen geprobeerd, ze gaan altijd vroegtijdig uit. 
Ik kan best wat narigheid in thrillers en zo aan, maar als er iemand opgehangen gaat worden ben ik weg. Conclusie: in een vorig leven ben ik in Rusland opgehangen. Denk ik. 

Ik heb niks tegen Russische componisten.

26 februari Het is leuk om antwoorden op je vragen te krijgen. Deze week stond ik te praten met onze begeleider bij de Matthäus repetities en het gesprek kwam op Widor en het geheimzinnige allegretto, deel 2 uit zijn 1ste symfonie. Wiebe? of Wijbe? - wat erg, dat nergens zijn naam te vinden is! *) Al voor het 3e jaar geniet ik van zijn vaardigheden als begeleider (en hij speelt vaak leuke dingen op de piano aan het begin of in de pauze van de repetitie, zoals bijvoorbeeld een etude van ene Cramer, die ik graag mag spelen), een heel innemende, bescheiden man - vertelde me, dat Widor er verschillende versies van gemaakt had met bijna vijftig jaar tussen de eerste en de vierde! Vond ik later bevestigd in Wikipedia, zie bij 23 mei op blz 1. Raadsel opgelost!
*) 2018: Wybe Kooijmans
Iets anders dat me intrigeerde was hoe in Tsjaikowski's Notenkraker, in de mars HT, een soort van 'wave' wordt gespeeld door de strijkers  en vroeg aan een clubgenoot/bridger, Herman Bavinck, die heel veel van muziek weet, of hij toevallig wist hoe ze dat doen, die wave. Herman heeft het voor me uitgezocht. 
Het zijn steeds vier snelle noten in opvolging gespeeld door bassisten, cello's en verschillende violen. Maar de strijkers laten dus niet hun vingers over de snaren glijden terwijl ze strijken, zoals ik dacht dat ze misschien deden. 
Hieronder zie je één bladzijde van de partituur voor het orkest, 20 verschillende partijen. Helemaal bovenin de noten voor fluit 1, 2 en 3, helemaal onderaan de bladzijde bassen, daarboven cello's, altviolen, viool 2 en viool 1;  de 'wave' kun je a.h.w. 'zien' in een serie opgaande noten, de fluiten spelen na de wave de neergaande noten. Leuk hè? was een hele uitzoekerij.
Ik heb geprobeerd om te kijken op een Youtube filmpje hoe het ging, maar kon het niet zien.

                                                          Veel dank aan Herman.
27 februari Johann Baptist Cramer etude nr 9 in Dinelli's atmosphere HT Eigenaardig. Wat zou die Dinelli's atmosphere betekenen? Ik vind de uitvoering eigenlijk wel aardig, beter dan die ik heb kunnen vinden van iemand op een piano. Schattig stukje, maar er is iets ongrijpbaars mee gebeurd; het wordt vast en zeker niet op een piano gespeeld en door wie is ook niet duidelijk. Etude nr 2 is ook de moeite waard HT. Er staat bij PetrPiano, ook al zo'n vreemde aanduiding. Enfin, ik mag deze twee graag spelen, niet heel goed natuurlijk, maar lekker om te doen! 
Cramer heeft ook minstens één leuk pianoconcert op zijn naam staan.
28 februari Hoewel ik niet bepaald een liefhebster van Mozart ben mag ik zijn pianoconcerten (vaak, ik ken ze uiteraard niet allemaal) graag horen. Ik heb zitten luisteren naar tig uitvoeringen van het 24ste, met Murray Perrahia en Clara Haskil en Arthur Rubinstein en weet ik veel en heb uiteindelijk gekozen voor eentje door Glenn Gould, orkest onder leiding van Bernstein HT omdat elke noot mooi gespeeld wordt. Niks te laten zien hoe snel je kunt spelen, nauwelijks pedaal en dan zó spelen, wow! Ook elk instrument in het orkest komt goed tot zijn recht. Ik heb het een beetje te direct laten afbreken, omdat het publiek, dat trouwens ook hoest, meteen begint met applaudisseren. Ik heb iets tegen applaus. Nog meer als iedereen gaat staan, getver. Met de muziek mee klappen, ook al zo erg. 
Opname uit 1959, oud dus. Grappig, dat ik nou juist die uitkies!
29 februari Leuke dag vandaag. Ik heb gisteren een hele tijd naar allerlei CD's zitten luisteren, gekregen, ik vond ze tot nu toe allemaal vervelend op iets van Prokovief na en dat moet ik eerst nog eens opnieuw horen. Ik vroeg Ko of hij nog iets leuks op pop-gebied kon melden, maar hij zat er niet met zijn hoofd bij en had niks. Doen we iets bijna pop. Walking the dog van Gerschwin HT Dat onverwachte uithaaltje op de klarinet past wel bij 29/2. Buffalo Philharmonic Orchestra.
Ko heeft een eigen bibliotheek met muziek en zijn eigen systeem van bewaren - zat ik in te zoeken voor de wandeling met de hond - en ik heb soms moeite om de weg te vinden, maar kom ook af en toe iets tegen ... zoals dit: HT Het heet Caelestis Urbs Jerusalem en komt uit een requiem van ene Daniël de Lange. Dat ga ik allemaal gauw uitzoeken, want is het even prachtig. Nederlands Kamerkoor. A capella gezongen, dat requiem, geweldig gezongen. Sanctus en Agnus Dei vind ik mooi, maar vandaag voor het eerst gehoord. Ik kwam ook nog die Jeruzalem-titel tegen van Diepenbrock. 
1 maart Op BRAVA gisterenavond Porgy & Bess. Een uitvoering door het operagezelschap van San Francisco met Eric Owens als Porgy. Het is mijn favoriete opera, dan Mme Butterfly. Hier het eind, Oh Lawd, I'm on my way  HT gezongen door Willard White.
4 maart Het was zulk vies weer dat we met de auto naar de dokter - een paar honderd meter verderop -  gingen, tijd voor bloed prikken, 1x per jaar. Hadden we er niet aan gedacht dat we nuchter moesten zijn, dus het was nog voor niks ook. Maar via de radio in de auto wel goed voor een een stuk waar ik in geen jaren aan heb gedacht + mooi: Introduction et Allegro van Ravel HT. Emmanuel Ceysson bespeelt de harp, een man zowaar!, Annette Maiburg de fluit en Ralph Mannu de klarinet. 
Van het een komt het ander, want ik moest even in mijn geheugen graven om op Ravel een titel te kunnen plakken; tussen al die grijze cellen kwam ik ook van Roussel 'Le festin de l' arraignée' tegen.  HT Ik had de plaat hiervan al toen ik nog maar net 'op kamers' zat, in 1958 of zo. Ik had indertijd een kanarie, Porfirio Diaz genaamd, en die was dol op dit stuk. Floot ie de sterren van de hemel als ik de plaat opzette! Zoiets als 'L'Après midi d'un faun' van Debussy, een soort korte symfonie. Leuke muziek allemaal. 
Rest in mijn hoofd een melodie, die ik niet kan thuisbrengen. 3/4 maat, Fauré? Ko kent het ook en weet ook niet wat het is. Lastig altijd. 

Berceuse, dat was het, en ja, Fauré. Notabene het eerste waar ik bij gekeken heb op YT, maar w.s. ernaast geklikt of zo, want ik kreeg het begin van de Dolly Suite ... Nou nog een aardige uitvoering zoeken. 's Kijken wat Rampal gedaan heeft ... HT Die doet het met een harp en heeft enorme haast. Dat arme kind dat ermee gewiegd wordt!! Jammer en daarom maar een klein stukje! Een stuk of wat uitvoeringen vergelijken: cello? Yo Yo Ma? Narek met de moeilijke achternaam? niet te vinden. 
Het wordt een uitvoering met viool (Daniël Zisman) en piano (Christina Bauer), een van de langzaamste. HT Je moet ze alleen niet vlak na elkaar beluisteren.

10 maart Vandaag moest ik naar de tandarts, tweede helft van een behandeling waarvan de eerste knap vervelend was, m.n. door 14 pijnlijke prikken ter verdoving. 
Vandaag viel het enorm mee, misschien omdat ik een half uur voor de stoel 2 Finimals tot me genomen had. Er waren ook minder prikken nodig. We zijn inmiddels wel een paar uur verder en ik ben nog steeds een beetje suf. Klein tukje? Dat gaat meestal prima bij 'Say yes to the dress' op TV, want ik val geheid binnen 5 minuten in slaap.

De TV staat echter afgesteld op BRAVA en ik krijg meteen een superjonge pianiste te zien en te horen. Ze ziet eruit als 15 en speelt de sterren van de hemel. Haar naam is Yuja Wang en ze is op het moment van de TV opname 21. Ze speelt o.a. La Valse van Ravel. 
Niet alleen speelt ze geweldig, ze heeft ook een adembenemend mooie jurk aan, eenvoudig en strapless, theekleurige zijde zo te zien. Say YES to the dress!!! (Op de foto minder mooi dan in het echt)

Je hoort haar hier in wals nr 2 van Chopin HT

21 maart Nu het tuinseizoen weer aanbreekt heb ik wat minder aandacht voor de muziek. Het is op het ogenblik trouwens allemaal Matthäus wat de klok slaat: 130 uitvoeringen zijn er in Nederland, zo hoorde ik op de radio. Overmorgen is ons koor aan de beurt. Ik vind het heerlijk om te zingen, maar zie behoorlijk op tegen de lange dag. Eerst generale repetitie en dan uitvoering, veel staan en dat ga je merken als je oud wordt. Ik begrijp niet hoe onze dirigent het volhoudt. Wij mogen tussendoor gelukkig regelmatig zitten! (De mevrouw naast mij kan niet staan, ze heeft iets aan haar voeten. Misschien mag ik ook wel zitten, omdat het er vanuit het publiek gezien beter uitziet als er niet één persoon in een rij zit? Wij zitten aan het eind van de rij, zij een na laatste, ik laatste). Wie weet! Later: het viel mee!
Lex maakte me attent op een mooie combinatie, gitaar en viool. Paganini HT. Sil Shaham en Gran Sollscher, maar ... ik weet nog niet precies wie de gitarist en wie de violist is van deze tweeën ook niet welk stuk ze precies spelen. Ik weet alleen dat ik de combinatie verrassend mooi vind en verder ga ik het uitzoeken.
25 maart Goede Vrijdag en de dag voor 'de Johannes' en 'de Lucas'. Ik kies uit Lucas de aria 'Dein Leib' HT gezongen door w.s. een sopraan die Charlotte Lehmann heet. Ik kan niets op YT van haar vinden om het te verifiëren. 
7 april Vandaag gingen we op rouwbezoek in de kop van Noord Holland en omdat vrienden, zeer sociale lieden, van alles doen om vluchtelingen te steunen, gingen we eerst langs hun huis met een auto vol spullen die we goed konden missen. En onderweg natuurlijk de radio aan. Chopin kwam langs, Nocturne nr 1, prettige muziek, die ik noot voor noot ken en die me deed denken aan het superkorte verhaaltje van vriend Lex, over het herhalingsteken. 
Toen kwam het vioolconcert van Szymanowski en ik vond het, ik heb er een tijdje geleden naar geluisterd, nog steeds niks. Het programma had 'Polen' als onderwerp. Ik hoopte op de ontroerende romance uit het vioolconcert van Wieniawski, maar helaas nee. Na het rouwbezoek was Polen voorbij, was er een interview met een of andere zangeres, afgaand op naam en accent ook een Poolse; die kwam met een aria van Bach, gespeeld op een tingeltangel. Daar kan ik nauwelijks naar luisteren en Ko gelukkig ook niet; gevolgd door iets van een jazz zangeres met een begeleiding van een bekend kerstliedje (King Wenceslas); intrigerende stem, vreemde combinatie: Nina Simone met Little Girl Blue HT
Over naar een lichte zender. Daar was net Birmingham HT aan de beurt, hè, lekker nummer! Randy Newman is de zanger en het gaat over Birmingham in Alabama, USA.  
Ik voel me altijd een beetje schuldig als ik 'klassieke' muziek niet mooi, aantrekkelijk of interessant vind. Klavecimbel b.v. is absoluut niet mijn instrument, erg moderne muziek met weinig melodie kan me niet bekoren en Ein Deutsches Requiem van Brahms, waar ik gisterenmiddag naar heb zitten luisteren begon me na 20 minuten al te irriteren. Zo is het nou eenmaal met smaken. 
20 april Een bekende melodie via de radio in de auto: 2e deel van een vioolconcert? Bruch? Mendelsohn? Iets anders? Nee, een Romance voor viool van Johan Svedsen HT. Gek dat ik die naam me helemaal niets zei, maar het stuk wel. Ik had voor thuis onthouden dat de componist een naam had die op Stetson leek en het was niet eens makkelijk om te achterhalen wie dat dan wel was. Ik kwam eruit door de speellijst van Radio 4 te consulteren! Gespeeld door Josef Suk en dat was een achterkleinzoon van Dvorak.
Ik ben er ook achter waarom ik het zo goed ken: het stond op een LP van vóór Frankrijk, met 4 romantische stukken voor viool, DGG, ik zie hem nog voor me. Voor vertrek opgenomen op minidisk 38. Maar ja, die minidisks, daar moet ik eigenlijk nog eens doorheen ...
5 mei Bij het leggen van een van Haasteren puzzel - voetbal NB! -kom ik 2 identieke stukjes tegen!! Nooit eerder gezien. Tijdens mijn stompzinnige bezigheid luister ik naar de pianoconcerten van Nino Rota. Mooi hoor. Hier het 2e deel van het concert in C majeur. Ariëtta con variazione. HT Gespeeld door Massimo Palumbo. 
Rota componeerde de muziek bij The Godfather. Zegt Ko. Ja, nou je het zegt ...

Ik ben deze week 2 keer wakker geworden met 'The Ground' van Gjeilo in mijn hoofd. Het leven van een dierbare vriendin loopt teneinde. Ik wil niet spreken op haar afscheid, maar zou dat kiezen als muzikale bijdrage.

24 mei Overmorgen is het afscheid van Gita. Het is erg snel gegaan. We zijn bezig met de muziek voor de uitvaartdienst. Ko is bezig met 'Gone with the wind' dat gespeeld gaat worden als de mensen binnenkomen, muziek waar ik dol op ben en al eerder gemeld, op blz 1 of zo. Ik heb lang gezocht naar een uitvoering van 'Guide me, o Thou Great Redeemer' HT; dat is niet wat ik zelf zou kiezen, maar als herinnering aan deze dagen hier opgetekend.
27 juni Inmiddels zijn we weer een maand verder en heeft muziek niet veel aandacht gehad. We zijn naar Frankrijk geweest en hebben onderweg van alles geluisterd, maar meer ook niet. Tot gisteren.
Mijn dochter trakteerde me op een ritje met haar camper en een concert in Bussum, bij TINDAL. Een groot huis met een grote tuin, waar met enige regelmaat concerten worden gegeven, zo mogelijk buiten. Het werd buiten: ietwat hachelijk, er klonk onweer niet erg ver weg, en af en toe viel er een spatje.
Rondom zongen de merels en af en toe een zwartkop, je zat soms in de zon, lekker buiten, en luisterde naar muziek. Een heel plezierige manier om een zondagmiddag door te brengen.
Het kwintet 'Alma' speelde Quintet opus 77 van Dvorak en daar vond ik niet veel aan, op het 3e deel na. HT

Verder Liszt en 4e pianoconcert van Beethoven (kwintet speelde de orkestpartij, met, hoera!, 2e deel van 2e van Copin als toegift.

18 juli Ik heb een aantal dagen rondgelopen met een stukje koormuziek van een opera van Verdi in mijn hoofd. Kom er maar eens achter wat het is. Ooit gezongen bij de scratchdagen in Leiden, vele jaren geleden. Boek van de scratch is verdwenen. Uiteindelijk komt het wel boven, hoor, en het was het openingskoor uit Nabucco Gli avredi festivi. HT  Het gaat over de op handen zijnde val van Jeruzalem. 
14 augustus Natuurlijk weer in de auto: heerlijke muziek, pianoconcert, maar welk? Als je er middenin valt weet je vaak niet welk concert er gespeeld wordt. Schumann, dacht ik, maar nu stijgt het schaamrood me naar de kaken ... Brahms, pianoconcert nr 2. En ik hou niet van Brahms, toch? Ai! HT Gespeeld door Krystian Zimerman en de dirigent is Bernstein, ja, ook nog; heerlijk concert ... en wat gek, dat ik dat niet wist. Ik heb een jaar of wat geleden naar een pianoconcert zitten luisteren, ook al in de auto, waarbij ik dacht: wat een zootje ongeregeld en dat was er een van Brahms. Zo zie je maar, niet te snel oordelen!
19 augustus Waarschijnlijk is Ravel mijn liefste componist. Met als toppers het pianoconcert in G en de Menuet uit Tombeau de Couperin. Maar ik ben dol op het meeste van zijn werk, hoewel het soms te moeilijk voor me is. 
De Bolero is mogelijk zijn bekendste werk. Een keer per twee of drie jaar is wat mij betreft genoeg.
Wij zitten nu aan het eind van de Olympische spelen en deze week was er een avond, die niet echt bij de wedstrijden hoorde, een avond met demonstraties, zoals b.v. het fabelachtige 'tumbling', enig om naar te kijken. 
Een groep vrouwen van de sectie ritmische gymnastiek (begint pas vandaag, ook altijd leuk op TV, met ballen, knotsen, hoepels en linten) gaf een demonstratie met hoepels, die in hun kledij vastzaten. Heel elegant, zoals die ritmische gymnastiek altijd is (alleen voor vrouwen, trouwens). Zij deden dat op een Braziliaanse, gezongen versie van de Bolero. HT  
Ko is eindeloos bezig geweest om het van de TV opnamen te converteren naar ??? en dit is het resultaat: 'n klein stukje in het begin eraf, omdat een Belgische TV juffrouw erdoorheen stond te praten.
24 augustus Heb ik gisteren de hele dag met die Bolero in mijn kop gezeten. Vandaag heb ik een raar flard van een liedje dat in mijn ouderlijk huis gezongen werd: 'De ezel staat reeds in zijn stal, hoera, hoera, hoera, hoera, een ezeltje. 
Als je het in f majeur denkt, dan gaat hoera etc op een toonlader naar boven, die begint op c: tata tata tata tata ta(d) en dan naar beneden: a g f. Stom liedje en om duistere reden werd het laatste 'een ezeltje' ook wel vervangen door 'een nieuwe fiets'. Maar waarom zit dat in vredesnaam vandaag in mijn hoofd???
28 augustus Lex maakte mij attent op Philippe Jaroussky. Had ik nog nooit van gehoord. Ik weet niet eens hoe je die stem moet noemen, want het meer een sopraan dan een counter tenor. Hij zingt hier Pie Jésu van Fauré  A oei mooi!, mooier dan de eerder hierin opgenomen uitvoering van Elly Ameling, vind ik, want zonder vibrato. Wow.
gecorrigeerd 29/11/2021

naar boven