menu lijst kerst  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Muziek: 
de keuzes van Erna (2)

naar onder
Alles afspelen
Playlist downloaden

Klik op een blauw vierkantje voor geluid.
7 juli Ik ben bezig met het opnemen van een minidisk en dat duurt zo lang als de disk zelf. Een CD kun je rippen ... zoefff klaar! Minidisk moet je helemaal luisteren, maar dit is geen straf, want ik luister naar Teresa Berganza, die Spaanse liederen zingt, begeleid door haar echtgenoot Félix Lavilla op piano. En ik heb nog een tweede met begeleiding van gitarist Narcisco Yepez. Komt eraan. Mooier dan Callas, hoor! Maar misschien vind ik dat, omdat ik meer van liederen dan van opera houd. 

Ik begin met Ay, majo di mi vida van Granados HT. Dat staat dus op minidisk, maar deze opname komt van Youtube. Bij het opnemen van plaat op minidisk is er iets misgegaan en is het daardoor geen stereo. Kijken wat ik eraan kan doen, de plaat is nog altijd te koop, maar er is geen CD van verschenen, voor zover ik kan nagaan. Verder met Nana HT, een wiegenliedje van De Falla. Dat brengt me weer bij een ander schattig wiegenliedje, Gilbert Bécaud:  Berceuse pour Gaya HT  Bécaud heette in het echt Gilbert Silly; ik kan me voorstellen dat je dan je artistennaam verandert! Gaya is zijn oudste zoon. Als je het over singer song writer hebt ...

In het Spaanse wil ik je graag trakteren op Noches en los jardines de España. Van De Falla en de piano wordt bespeeld door Clara Haskil  HT Toegift voor vandaag: Con amores la mi madre HT  met Berganza.

8 juli Mijn zus is maar zo gek op Brahms. En ik vind er niks aan, raar hè? Op één stukje na en dat zijn de eerste 16, beeldschone maten van Intermezzo nr 117. De rest heb ik eraf geknipt. HT Ene Radu Lupu speelt het. Ik luisterde een keer naar een pianoconcert en vond het maar een rommeltje; bleek het Brahms te wezen. Maar mijn zus houdt gelukkig wel ook van liederen van Mahler en zo. 
Ik kan me trouwens vergissen. Als het vioolconcert van Brahms begint met  waar wij zussen 'Mijn hartje, mijn duifje, mijn allerliefst konijntje' HT op zongen tegen onze kinderen, dan houd ik wel van het vioolconcert. Even nakijken morgen! Nee, dat is Mendelssohn.


Mijn zussen en ik - ik kan me niet herinneren, dat mijn broers meededen - zongen allerlei geks op klassiek werk. B.v op twee maten 2e deel van de Mondscheinsonate van Beethoven 'Wat ben je lief, wat ben je mooi', w.s als iemand een nieuwe jurk aanhad of zo HT Ik heb me suf gezocht naar welk deel van welke sonate!
'Habanera' uit Carmen HT  was goed om een kleintje toe te zingen: 't Is weer mis, 't is weer mis, ik heb mijn broekje weer volgedaan'
'Zo gaat ... naar de bliksem toe',
op een fragment - ik heb het langer gelaten dan nodig, want mooi - van het middengedeelte van de treurmars HT van Chopin, waar ik verder zo'n bloedhekel aan heb. Te zingen bij een spelletje en naar believen kan er een naam worden ingevuld op de stippeltje: Erna, Magda, Paula, geeft niet welke. (Clementi, sonatine nr 5, 2e deel was goed voor 'Help, help' zie bij 19 oktober in deel 3)
Op de eerste maten van de Notenkraker HT zong mijn moeder 'Mijn lieve Ernestien, mijn Erna is een schatje', maar ze is er wel vrij snel mee opgehouden!

Genoeg andere leuke pianoconcerten trouwens. Zoals dit: 3e pianoconcert van Palenicek HT  (ongeveer 20 min.) Waarschijnlijk is dat een concert, dat ik toevallig eens in handen heb gekregen in de tijd dat ik bij Nic de Tombe werkte. Het is een waanzinnig leuk concert en je hoort het nooit. Het begint met 'Lang zal ze leven' in mineur, maar het is toch erg vrolijk!

9 juli Ik ga me er met een jantje-van-leiden vanaf maken vandaag. Tijd voor een requiem HT , vind ik. Ropartz. Je hoort het nooit, maar o, wat mooi! Bijna 40 minuten. Gecomponeerd in 1938, haha. T.z.t. komt zijn Missa brevis ook nog wel eens voorbij.
10 juli Verjaardag van mijn overleden voormalige schoonzus Miek. Een lastige tante, maar ze kon heel goed pianospelen, o.a. De Falla. Ik ben nogal wat bezig geweest met Spaanse muziek, de afgelopen dagen. Omdat ik opliep tegen het probleem van 'enkel spoor' - zie 7/7 - op minidisk ben ik gaan zoeken naar CD's of desnoods LP's van Teresa Berganza. Vond de LP van haar uitvoering Spaanse liederen met pianobegeleiding op eBay Duitsland en bij een medebridger, die heel veel van muziek weet, beschikt over een hoogst moderne platenspeler plus bereidheid om e.e.a. voor ons op te nemen. Maar ik was op MP begonnen met snuffelen en kocht op de bonnefooi een box met drie CD's, The Spanish Soul. CD 1 sprak me niet erg aan, maar op nr 2 en 3 stonden wel weer een paar juweeltjes. Die ga ik hieronder op een rijtje zetten, kan ik ze zelf ook vinden. Zij wordt op piano begeleid door Juan Antonio Alvarez Parejo, mooie naam, ik zet hem er voluit bij!
HT Adeus Êma Villa-Lobos Een volksliedje in het Portugees, uit Brazilië.
HT Cançao do poeta do século XVIII Villa-Lobos Lied van een dichter uit de 18e eeuw, leuke titel! De dichter droomt over een wandeling in het maanlicht met zijn geliefde.
HT Capim di pranta Braga Oorspronkelijk uit Afrika. Landarbeiders zingen over een onkruid, capim, dat meteen als je het uittrekt, weer aangroeit. Zoiets als de slakken hier in de tuin, 's avonds haal je ze weg, de volgende dag zitten ze er weer!
HT  Nigue-nigue ninhas Braga Wiegenliedje. Daar hebben we er al een heel stel van. 
HT Mi viña de Champanay Guastavino Dit is een lied van iemand die over zijn wijngaard zingt: wat ie moet doen in januari en februari etc. Een aantrekkelijk wals tempo.
HT Bonita rama de sauce Guastavino Over de takken van een wilg. In het Frans is een wilg een 'saule', wat een wonderlijke klankwisseling. 
HT Las locas por amor Turina 
HT No quiero tus avellanas Guridi  Van dit lied - ik ken het al jaren van horen zingen - en van het vorige en de twee volgende heb ik geen informatie. Ik had nog nooit van de componist gehoord, evenmin als van Guastavino en Braga. Mooie en/of leuke liederen. 
HT Mañanita de San Juan Guridi
HT Cantarcilla Toldra Ik denk dat dit een kerstliedje is. In de tekst staat Niño met een hoofdletter en er komen palmen in Betlehem in voor. Laat ik nou toevallig weten - vanuit de tijd dat ik te maken had met de kerstplaat die Thea Ekker ooit heeft gemaakt - dat Belén het Spaanse woord voor Bethlehem is. 
11 juli Gisteren had vriendin Joke het over een lied van Satie, dat ze gehoord en mooi gevonden had, maar ze kon niet helemaal op de naam komen. Het klonk ongeveer als ... ik dacht Jeu d'Eau, maar het was  Je te veux. Op gezocht op Youtube en het deed mij niets en dat lag vnl aan de zangeres die het zong; haar stem stond me niet aan. 

Toen zat wel Jeu d'Eau van Ravel in mijn hoofd en van daar kwam ik meteen op Jardins sous la pluie HT van Debussy - Gieseking speelt het - en op de Regenprelude HT van Chopin, gespeeld door Valentina Igoshina.

De laatste kon ik spelen. Het Chopin album is behoorlijk gebruikt. Er staat van alles in, zoals de Ballades, waar ik wel eens aan zit te prutsen, een paar Nocturnes, waarvan sommige wel te doen zijn, de Berceuse, die ik ooit wel aardig kon  spelen en de Polonaises, niet te doen. Eentje met hollende paarden erin, waar pianisten lamme polsen van krijgen.

Behalve de associatie met hollende paarden (pianoconcert van Ravel, 3e van Rachmaninov), water en vallende regen hebben musici van alles gebruikt bij het componeren van hun muziek. Luister naar Tata Mirando en zijn Nachtegaal HT  Of naar dit stuk van Rzewski over een fabriek: Winnsboro  Cotton Mill Blues. Ik vind het niet mooi, maar wel fascinerend. Een deel moet de pianist met zijn hele onderarm spelen i.p.v. alleen zijn handen. De opname is er een waarin het uitgevoerd wordt door 2 pianisten: Sarah Gibson en Thomas Kotcheff. 
Op dezelfde CD twee leuke stukken van ... Bolcom. een Amerikaanse componist: Graceful Ghost HT  en Poltergeist HT  Paul Jacob is de pianist. 
Iets minder direct, maar het idee is helemaal duidelijk: La belle et la bête HT  uit Ma mère l'Oye van Ravel. Deze muzikale vertolking van de sprookjes van Moeder de Gans wordt vaak orkestraal uitgevoerd, maar bestaat ook voor piano. Ik heb het werk wel eens als quatre-mains uitgevoerd op een muziekavond bij Shell Nigeria met ene Frieda. Zij kon veel beter spelen dan ik en nam de linker partij voor haar rekening, ik de rechter. 'Lainderonette, keizerin van de pagodes' lag boven mijn kunnen, maar de rest ging wel goed. Begeleiden of met z'n tweeën spelen gaat me wel aardig af, maar in mijn eentje lukt het niet door trillende handen. Behalve toen er, ook in Nigeria, zo'n concert was en ik Jardin sous la Pluie gespeeld heb. Maar toen was ik 8 maanden zwanger en beleefde alles in staat van grote kalmte! Dacht iedereen, dat ik geweldig kon pianospelen, maar het jaar daarop, ontzwangerd, moest ik opnieuw beginnen in het zo veel eenvoudiger 'Claire de Lune' ... Ik krijg het nog warm als ik eraan terugdenk! Het hele stuk hier nog eens: HT.  De onderdelen zijn: 
1) De schone slaapster 2) Klein Duimpje 3) De pagoden 4) Belle en het beest 5) De tovertuin. Het wordt gespeeld door Lang Lang links en Martha Argerich rechts.
13 juli En leuk voorbeeld van je laten inspireren door iets is het fantastische muziekverhaal Peter en de Wolf. Van Prokovief. Ik ben dol op deze uitvoering, waar Ko van Dijk de verteller is en die ik tot mijn genoegen op Youtube vond. Let op de muziek als de kat in de boom klimt, geweldig! HT 
Jeu d'Eau HT waarmee ik begon, is nog niet aan de beurt geweest. Het wordt uitgevoerd door Martha Argerich. 
16 juli Met 'De steppe  gaat bloeien' werd ik wakker vandaag. Wat een waardeloos lied vond ik dat altijd en ik zong het daarom niet mee in de kerk. De tekst staat me niet aan, van dat vage Huub Oosterhuis gedoe.  ...'ballingen keren met blinkende schoven': schoven die blinken, wat een onzin! 'De steppe zal lachen en juichen', 'Dode, dode sta op, het licht van de morgen'. Vooral die punt bevreemdt me. Grammaticale wartaal.
Vroeger konden ze er ook wat van, hoor: vooral Marialiederen stonden bol van de flauwekul. Hoe heeft uw naam: '...  zo blij als de eerste mei, die klank is als een hemeldrank van reine maagdenwijn'. Sterre der zee: 'Bedreigen ons noodweer en storm op onz'baan? Is 't scheepje onzer ziel gevaar te vergaan? Bedaar o, Maria, de storm op ons bêe ...' Het zong wel lekker weg, trouwens!
Er waren trouwens ook wel mooie en acceptabele liederen in de kerk: (Ik kan niet meer verzinnen waar het mee begon, maar Joke heeft misschien nog wel het boekje Psalterke. Internet is, gek genoeg, niet heel behulpzaam). Hier is het: 'Looft uwen God, alle tongen en talen'  ...'want dit manna is groot, sterkt in de strijd en behoudt in de dood' (ook raar, supervitamine?), a-ha-ha-lelujah, God is groot. Ik kan me beter vinden in God is groot, dan in blinkende schoven of reine maagdenwijn. De melodie was ook prettig.
Dit alles bestemd om door het volk in de kerk gezongen te worden. De grote componisten zorgen voor concertmuziek voor het volk in de kerk. En daar is ongelofelijk veel moois bij. 
Zoals de altijd herkenbare missen van Lorenzo Perosi. Ik heb er een stel met veel plezier gezongen. Hier weer een stukje leuk slot, zie 30/6, alweer van het Gloria HT en verder het Sanctus HT 
19 juli Deze week vond ik bij de kringloop een CD met allerlei oude muziek. Nu ben ik niet zo dol op oude muziek, maar een CD kost 1€ en daarvoor wil ik de CD in kwestie best beluisteren. Vind ik het niks kan ie weer terug. Op deze stonden twee leuke dingen: een sonatine van Scarlatti om zelf te spelen, kun je de herhalingen gewoon weglaten, ook lekker; er stond er nog een op, maar daar vond ik niet veel aan. En een leuk concertje van ene Manfredini. Nooit van gehood HT maar gezellige muziek. Concerto Grosso opus 3.
O, wat erg! We zitten in de auto te luisteren naar wat wij allebei vervelende muziek vinden. We weten niet wat, symfonie van het een of ander. Mahler? zegt Ko. Nee, zeg ik, Mahler is altijd herkenbaar. 
Het is nog niet afgelopen als we terugkomen van de boodschap die we moeten doen (in een winkel die op zondag open is). Als we terugkomen is het bijna uit, bijna, want de componist kon wat je noemt, niet klaarkomen. Elke keer als je denkt 'afgelopen' gaat het nog even door: nog maar een paukenslag en nog maar een. Dan verplicht applaus en wat is het? De derde symfonie van Mahler ... ai Berg, val je daar even door de mand!!!
Ik heb niet veel symfonieën in huis: iets van Beethoven, de Pastorale vind ik wel aardig, 2 van Mendelssohn, iets van Strawinski, 2e van Mahler. Ben ik trouwens ook niet zo dol op. Van de orgelsymfonieën van Widor vind ik er drie mooi, 1, 5 en 8, en delen van andere. Prélude à l'après-midi d'un faune HT  van Debussy b.v. heb ik altijd erg kunnen waarderen. Maar misschien duurt dat niet lang genoeg om het een symfonie te kunnen noemen.
1 augustus Met iemand van de bridgeclub spraken we over de Australische plannen en over dochter met heimwee. Heel lief nam G. de week erná wat literatuur over genezen via muziek mee. Bij het chapiter heimwee stond het 3e pianoconcert van Bartok. HT  Dat kende ik niet, maar het is leuk, vind ik. Of het helpt tegen heimwee kan ik niet beoordelen, want daar heb ik nooit last van; ik ga altijd graag op reis! Martha Argerich speelt het. En Yuri Bashmet, van die sonate voor arpeggione Schubert, doet ook mee. 
3 augustus Bij een lange autorit staat de muziek aan: inspirerend. Vandaag moesten we Aniela ophalen van het vliegveld in Weeze, 160 km saaie route, maar ik hoorde voor een tweede keer een Pianoconcert van Bach: het 4e BWV 1055. Je krijgt de indruk dat de pianopartij maar met één hand gespeeld wordt, maar dat is niet het geval. HT Nelson Goerner speelt het met allebei! 
Daarna zat ik weer met mijn hoofd in de muziek en dacht aan het sublieme nummer van Dave Brubeck: It's a Raggy Waltz. HT  Het een heeft helemaal niks met het ander te maken, behalve dan dat het allebei vrolijk is en van grote klasse. 
4 augustus Gisteren had ik ruzie met de zoekmachines. Ik probeerde iets van Kate Bush te laden, maar de converter weigerde dienst. Termen als 'converter' kan ik nu achteloos gebruiken, haha. Maar deze morgen werkt het weer - als je de computer uitschakelt en opnieuw aan de gang zet lukt zoiets wel eens. Resultaat: een mooi nummer - via Audacity ontdaan van onnodige geluiden, ook dat kan ik nu moeiteloos - van Peter Gabriel (net zo'n stem als Sting) en Kate Bush: Don't give up HT  Best toepasselijk. Maar het intro is een beetje te lang naar mijn smaak. Misschien maak ik het nog wel een keer korter, want dat kan ik tegenwoordig ook!
Ik was eigenlijk op zoek naar iets anders. Ko suggereerde Babooshka HT. Wuthering Heights is geloof ik haar meest bekende nummer. Het volgende hoort ook niet tot de 'klassieke muziek' - waarom niet? - The modern Jazz Quartet met Fontessa. HT Maar mooi toch?

7 augustus Ko zit piano te spelen. Hij is handig op de piano, maar neemt het niet zo nauw. Een van de nummers die hij op de piano heeft staan is Rialto Ripples HTvan Gerschwin. Hij begint meestal zorgvuldig, maar laat zich binnen een paar maten meeslepen door zijn verlangen om iets vlot te spelen. Jammer. Ik zou het leuk vinden, dat hij het eens echt instudeert, want het is een vrolijk stuk muziek. Om een uitvoering te kiezen heb ik er een heleboel beluisterd, allemaal mwah! Behalve die door Daniel Wayenberg en die had Ko toevallig in zijn bibliotheek.

13 augustus Espera me en el cielo, corazon HT *) schattig liedje, dat ik in de jaren 60 voor het eerst hoorde, de tijd dat ik veel Antillianen en Surinamers kende (er werd wat afgezongen door die Antillianen). Ook ben ik dol op Escalera de la cárcel HT Miguel Aceves Mejia. (Ik moet weg, morgen verder en verbeteren ...) 
Er was ene Ciro Axen, die medicijnen studeerde. Hij was van de Mexicaanse muziek en zong de sterren van de hemel. Jammer, dat ik geen idee heb, wat er van Ciro terecht is gekomen. 'Escalera de la cárcel' gaat over iemand in de gevangenis. 
*) Wacht op mij in de hemel, mijn hartje, voor het geval jij eerst gaat.

De foto is van een Mariachi, een groep zangers en instr umentalisten in vooral Mexico. Van Miguel Aceves Mejia kon ik geen foto vinden, maar dat was een begrip in die groep studenten. 
Ik studeerde rond 1960 in Leiden, had weinig plezier in het studentenleven, vond de studie zelf ook niet bijster leuk, maar denk nog vaak terug aan de Antillianen en Surinamers met wie ik, met vriendin Myrna samen, veel contact had en dikwijls feestte; wat een gezellige partijen waren dat, weinig alcohol en veel dansen! en tussen neus en lippen door leerde ik achteloos allerlei liedjes plus nog wat Spaans en Papiamentu. 
Harold Durgaram, van wie ik een tijdje behoorlijk hoteldebotel was, is jong gestorven; Ronald Venetiaan werd president van Suriname; Frank Martinus bracht het tot schrijver, de enige trouwens die ik niet zo aardig vond; de vrouw van Rudi Labadie heeft in '63 mijn trouwjurk gemaakt; René Treurniet herinner ik me als een ongelofelijk aardige, hoffelijke kerel. Met Herbert kon ik het ook altijd goed vinden. Hem heb ik later nog wel eens gesproken, maar weer uit het oog verloren. Er waren niet veel meisjes bij, Carrie en Ine N., maar andere namen herinner ik me niet. Laat dit kleine stukje een hommage zijn aan mensen die bijgedragen hebben aan een stukje van mijn leven waar ik met veel plezier aan terugdenk. 

16 augustus In de auto - altijd goed voor inspiratie - dacht ik ineens aan de mis van César Franck. Behalve het Panis Angelicus, dat regelmatig ergens in een kerkdienst of zo langs komt, liefst twee tenoren in canon, hoor je er nooit iets van. Toch is het Kyrie HT verbazend mooi. Elke keer dat ik het toevallig hoor denk ik: 'Jammer, dat ik dat nooit met een koor gezongen heb'. De rest van de mis beklijft niet, niet bij mij dan. Ik heb het 'intro' een beetje ingekort.
Net zoiets is Petite messe solenelle van Rossini. Wonderschoon Kyrie HT - een amateuropname vermoed ik - met als extra bijzonder, dat het op een PIANO begeleid wordt. Het middenstuk ervan wordt plotseling a capella gezongen, meer in de stijl van, ik noem maar wat, Monteverdi. In mijn oren slaat dat nergens op en over de rest van de mis kan ik ook niet echt enthousiast worden, maar het Kyrië klinkt goed en die piano blijft apart. 
De meeste missen, die ik ken, zijn tamelijk homogeen. In de Krönungsmesse van Mozart b.v. kan het ene deel me niet meer bekoren dan een ander, laat staan dat ik maar één stuk de moeite waar vind. Soms zijn een aantal maten extra lekker, zoals het 'Amen' van de Gloria van Bruckner, maar over het algemeen zijn de vele missen die in mijn hoofd zitten helemaal goed of helemaal saai. 
Ook raar: ik houd van requiems of requies? en ik houd wel degelijk van Dvorak, maar Dvoraks Requiem hoef ik niet. Dat is toch vreemd? Geef mij maar een van zijn strijkkwartetten HT. O, het is een pianotrio geworden, het 2e, en daaruit Scherzo.
17 augustus Met de gastvrouw kreeg ik het zaterdag bij een etentje over de Radetzky mars HT (Johann Strauss, André Rieu muziek) - en 's avonds lag ik er in bed over na te denken. Die begint net als een stuk uit ...? maar dan omgekeerd en wat was dat ook weer? Zo'n melodie kun je zingen, maar vind maar eens uit wat het is. Ik dacht Dichter und Bauer van Suppé. Niet dus.
Vandaag om een uur of 5 had ik 'm, na een dagje zoeken: ouverture Wilhelm Tell HT van Rossini. Niet dat ik wist, dat ouverture Wilhelm Tell van Rossini was. 
Radetzky begint hoog: tatata tatata tatata-ta-ta naar beneden en Tell is: tatata tatata tata-ta-ta-ta naar boven. Hoe zou je het zichtbaar kunnen maken? Daar ga ik nog eens over denken. 
Radetzky
tatata tatata tatata
                             ta
                                ta
                                  ta
                              ta
                          ta
tatata tatata tata
Niet dat ik erg van de Radetzky mars hou ... onlosmakelijk verbonden aan Turks Fruit, verder niks. In vele Youtube filmpjes gaat het publiek ook nog eens meeklappen, getver! 
Wilhelm Tell is voor mij persoonlijk gelieerd aan een herinnering uit de eerste klas van het gym. Ik zat bij een meisje in de klas dat Carla S. heette en bij een jongen, Jan K. Om de een of andere reden zong Jan Carla dikwijls toe met Carlepit, Carlepit, Carlepitpitpit op Wilhelm Tell. Dik 65 jaar geleden! 
Ik mocht Jan graag en had aan Carla een hekel. Toen zij jarig was werd de hele klas uitgenodigd op haar feestje, behalve ik. Nu was ik een onaangepast kind, ik konkelde. Dat ze me niet moest was terecht. Ik was diep ongelukkig in die klas, overigens zonder me daar echt bewust van te zijn. Ik had eenvoudig nooit geleerd om me sociaal te gedragen - voor mijn achtste had ik nooit met andere kinderen, op mijn 4 jaar jongere broertje na, contact gehad en dat was een gevolg van oorlog en jappenkamp. Later hadden mijn ouders hun handen vol aan bijkomen van die oorlog en hun grote gezin en ik was ook nog maar 11. Maar toen Carla op de grote dag trakteerde heb ik haar snoepje geweigerd, een wijnbal was het. 
In de ouverture van Rossini komt nog onverwacht een stukje mooi stukje fluit voor, goed bekend en, tot vandaag, geen flauw idee wat het was HT .
18 augustus Bij vriendin Joke was vanmorgen haar zoon Piet Hein en die zit in de muziek. Nog niet echt als beroep, maar toch een flink eind in die richting. Ook hij kent alle nummers uit de top 2000. Ik vroeg hem naar zijn voorkeur en hij noemde Dave Matthews. Daar luister ik dan thuis naar en hoor vervolgens vrijwel niks, omdat het in de Youtube filmpjes aanwezige publiek vreselijk veel lawaai maakt en soms meezingt. Het laatste kan ik trouwens wel begrijpen, want ik ga zelf niet naar een Matthäus uitvoering, omdat ik daar ook het liefst zou meezingen. Wel grappig: Matthews en Matthäus. 
Iemand anders - naam vergeten - had ene Al Greene bestempeld als de grootste culturele inbreng van de vorige eeuw. Hoe is het in vredesnaam mogelijk. Ik zou direct kiezen voor het Requiem van Rutter - zonder nadenken - maar mét wat nadenken en wat zoeken prefereer ik zonder twijfel het pianoconcert in G van Ravel, zijn laatste compositie. Ik dacht dat het van eind 19e eeuw was, maar Ravel, las ik, ging precies 14 dagen voor mijn geboorte dood. Zie filmpje, muziek en Martha Argerich bij 27 mei.
Als ik Piet Hein zie denk ik aan dixieland. Ik heb Piet Hein één keer met zijn band horen spelen in een voor de muziek te kleine kroeg. Word je gek van de herrie en hoor je de muziek niet meer, dus het kan best zijn, dat hij iets heel anders dan dixieland ten gehore brengt. 
Leuke muziek, dixieland, en direct gekoppeld aan gezellige feesten in mijn laatste twee schooljaren. Ik had het geluk te blijven zitten in de 5e klas van het gym, tot woede van mijn vader en tot - zou blijken - mijn eigen grootst mogelijk genoegen. Want ik kreeg voor het eerst vriendinnen en met die vriendinnen en klasgenoten heb ik wat af gefeest: het was elke twee weken raak! 
Ik herinner me als 'lekkere' nummers:  Tiger Rag HT Muskrat Ramble HT Royal Garden Blues HT  Down by the Riverside HTGut, ik kijk naar mijn keuzes en zie: Tiger Rag, Muskrat Ramble, Royal Garden Blues en straks Petite Fleur en Lullaby of Birdland. Mijn liefde voor planten en dieren? Ik heb ze toch écht luisterend uitgekozen!
Feline Stomp van Humphrey Littleton, al eerder genoemd; St James's Infirmary Blues ... en elk feest op school eindigde met de absolute topper:When the Saints come marchin' in HT 
Petite Fleur
van Sidney Bechet HT kwam later, dierbaar! En Lullaby of Birdland HT van Erroll Garner. Maar dat heeft niet veel met dixieland te maken. 
22 augustus Gisteren met broer Kees over muziek zitten kletsen. Hij houdt, net als zus Paula, van Brahms en heeft 6 favoriete pianoconcerten, waaronder dat van Brahms, maar het staat wel op de 6e plaats ... Van Bortkiewicz hield hij. Dat heb ik vanmorgen geluisterd, maar ik kon er niet wild van worden. Het was ook een slechte opname waarvan Ko terecht zei, dat het leek op muziek bij een oude zwart-wit film. Er was een vioolsonate die interessant leek. Bij Kees scoorde Rach 3 goed en Chopin 1 (bij mij Chopin 2) en daar ga ik helemaal in mee, maar Ravel stond niet eens bij die 6. Leuk hoor, die verschillen in smaak! We waren het wel helemaal eens over het pianoconcert van Schumann. Ik ga voor Zimerman.HT Duurt een half uurtje. 
Van Bortkiewicz een prelude, nr 9 HT Wel aardig, al denk ik dat de piano wel eens gestemd had moeten worden. 
1) Ravel  2) Chopin2 3) Gerschwin 4) Schumann 5) Rach 3 6) ...?
16 september Tijd geen muziek gedaan. Ik laat me vaak inspireren door waarmee ik 's morgens wakker word: er zit altijd iets in mijn hoofd. Dat was steeds iets waarover ik al wat had opgeschreven. Ook vandaag niks nieuws onder de zon, maar ik kreeg gisteren de Engelse tekst van Awgorad en die heb ik toegevoegd aan het betreffende gedeelte. En als ik stukken tekst herlees vind ik ALTIJD fouten. Raar, hoor. Zelfs in tuindagboeken van tig jaar geleden, tig keer gelezen en gecorrigeerd, tig fouten! Hopeloos!
Zo had ik opgeschreven dat Gerschwin 2 pianoconcerten had gecomponeerd, dat zuig ik dan gewoon uit m'n duim. Nee, eentje maar. Maar het is wel super! HT Een half uur.
23 september Ik werd wakker met een wals in mijn hoofd. Dvorak, dacht ik. De melodie bleef de hele dag zitten en ik kon niet maar bedenken wat het precies was, behalve Dvorak. Ik heb alle strijkkwartetten - maar daar was de muziek eigenlijk te volumineus voor - doorgewerkt op Youtube, vioolconcert, pianoconcert, celloconcert. Nee. 
Hèhè, gevonden: de 7e symfonie, laatste deel. Gek, want ik ben geen symfonieënmens, maar deze ken ik goed en vind 'm geweldig! HT  Het duurt bijna 40 minuten.
27 september Ik was alleen thuis vandaag en gebruikte die tijd om te luisteren naar wat muziek, zoals Mass for the Children van Rutter. Daarover misschien later meer. Maar ik moest ineens denken aan een meesterlijk stuk uit het Requiem van Lloyd Webber, 'Hosanna'. Als je bedenkt waar dat zijn oorsprong in vindt: het verhaal van Jesus die op een ezel de stad binnenrijdt en daar ontvangen wordt door een uitzinnige menigte, die hem begroet met palmtakken, dan verbeeldt dit Hosanna dat verhaal heel goed. Die intocht in Jerusalem, op een ezel, toewuiven met palmtakken, wordt in de kerk op Palmzondag gevierd, het begin van de Goede Week of Lijdensweek. HT  Het wordt gezongen door Plácido Domingo. 
28 september De 7e symfonie van Dvorak stond samen met de 8ste op een CD. De 8ste vind ik minder evenwichtig, maar er zitten stukjes bij waar je kippenvel van krijgt: een heel klein fragment van het 2e deel ervan HT, er zit een mooi stukje fluit voor, maar wordt helaas gevolgd door meer gewelddadige muziek. Later, net als dat stukje fluit, nog eens herhaald; het 3e deel, in walstempo HT mag ik graag horen. Deel 1 en deel 4 vind ik minder. De 9e symfonie, De Nieuwe Wereld, is het bekendst, van mij hoeft ie niet. 

 

 

Op onze andere muziek-site heeft Ko het iets anders gedaan. Daar zijn in de map mp3 een aantal submappen gemaakt voor diverse categoriën muziek: fun, liederen, orgel, missen enzovoort. Daar kun je 'gewoon' mp3's in zetten, als ware het foto's. Die mappen zijn op de website te zien en een programmaatje zorgt er voor dat automatisch een hele categorie in de speler wordt geladen. Kijk op http://muziek.vijnberg.nl  en log in met wachtwoord koert

naar boven